Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem Snažilkám a Těhulkám, které mají co napsat k syndromu PCO
Můj příběh (zkrácený, abych vás nenudila)
- po téměř osmi měsíčním marném snažení o otěhotnění mě můj gynekolog, poté když nenašel příčinu proč nemohu otěhotnět (popravdě si myslím, že se ani příliš hledat nesnažil), poslal na vyšetření do Pronatalu. V Pronatalu mi hned po první prohlídce sdělili, že mám syndrom PCO. A to bylo vlastně poprvé, kdy jsem o PCO slyšela. Hned jsem zasedla k internetu a hledala všechny dostupné informace, a teď když jsem si přečetla všechny teoretické definice a poučky, bych ráda zjistila jak to je s PCO prakticky. Jak se dá nad PCO vyzrát a dojít k vytouženému mimísku ![]()
Můžete se, prosím, podělit o své zkušenosti a názory na PCO.
Ahoj Robinsonka,
![]()
skús si pozrieť diskusiu na konci prvej stránky. Je o PCO.
pa, Anet
Ahoj Anet, díky za reakci.
Jinak koho by zajímalo něco více o PCO, našla jsem celkem dobré stránky (v aj) na http://pcos.insulitelabs.com/
Robinsonka
Ahoj Robinsonka!! ![]()
Mam stejny problem jako ty.
Uz pres rok a pul se snazime s manzelem o mimco.V cervnu 05 my gynekolozka zjistila PCO.Na:,–(ila my prasky na ovulaci.Brala jsem je v prubehu dvou mesicu,ale bohuzel nepusobily protoze jsem ztratila uplne menstruaci.Doktorka mi rekla,at si nedelam starosti,ze PCO ma 5 az 15%zen a ze driv ci pozdeji otehotnim.
Ted jsem objednana do Centra,kde by mi meli udelat celkove vysetreni. ![]()
A jak vyzrat na PCO.Pri nadvaze-(snizit Kg),Dietu-(vyvarovat se carbohydratum)Pohyb(aspon; 20minut denne) ![]()
Nepises,jestli ti Tva gynekolozka nepredepsala nejake prasky.A taky kolik Ti je let. ![]()
Preji Ti hodne stesti a brzy dve carecky
Zdravi pichuri ![]()
Ahojky Pichuri
,
pred 14dny mi bylo 3O let a tak bych si mimi uz hodne prala. V Pronatalu jsem dostala Clostylbegit na podporu ovulace (uzivani 3-7 DC), na kontrolním ultrazvuku mi pote nasli jeden folikul. Dostala jsem injekci Pregnylu a pote nasledovalo tulenicko. No, ted cekam jak to vsechno dopadne, jsem z toho nervozni, sance si moc nedavam, ale i tak me hloda co kdyby nahodou. V pristim cyklu uz misto Clostylbegitu budou dostavat injekce (silnejsi davky).
Jenom nechapu, proc mi na to pco neprisel muj doktor driv, vzdy kdyz me kontroloval ultrazvukem rikal, ze jsem zdrava a az v Pronatalu na to prisli.
Cetla jsem, ze pco je problem zen s nadvahou, ale ja jsem s vahou snad v norme.
Diky moc za odpoved, jsem rada, ze na to nejsem sama ![]()
Ahoj všechny PCO syndromačky,
přidávám se do klubu. Já to vím od začátku tohoto roku. Clostilbegyt jsem brala již v prosinci a pak další ještě v lednu. Bohužel nepomohl, takže jsem dostala injekce fostimonu a pregnyl a pak pilule ultrogestanu a 3. února jsem byla na první IUI a dnes jsem se dozvěděla, že opět neúspěšně. Mám trochu splín, jelikož se mi blíží 33 narozeniny a mimi nikde. Doufám jen, že mu nebude dlouho trvat.
Robinsonko, také chodím do Pronatalu, ale teplického. Určitě jsi uděla dobře, že jsi na nic nečekala a zašla tam. Také nemám žádné velké problémy s váhou, jen teď po těch lécích se to malinko zhoršilo, ale není to nic tak strašného. Kolikátý den cyklu jsi? Měla problémy i s MS? Jak dlouhé máš cykly? Kdy jedeš znovu do Pronatalu? Tedy to jsem zvědavka zvědavá, ale ráda bych s Tebou porovnala postup doktorů při léčení. Já jdu do Pronatalu v pátek. Jsem zvědavá jaký bude další postup.
Krásný den.
Pa JJ
Ahoj JJ
, jsem ráda, že jsi napsala (nepřipadam si aspoň na to PCO tak sama, kolem mě se to těhotnýma totiž jenom hemží
, ale všichni to nemuzou mit v pohodě, vid??).
No, ja jsem v Pronatalu spokojená, mám pocit, že dělám něco pro zdar našeho snaženi. Cykly mám tak v rozmezí 29 - 35 dnů, ale každou druhou menstruaci mám slabou - nejspíš proto, že můj levý vaječník je nějaký zamrzlý). Taky se mi na něm po stimulaci Clost. neobjevil žádný folikul. Po ultrazvuku mi navrhli IUI, ale já jsem to ještě jednou chtěla skusit přirozeně (a teď si říkám, že jsme možná už rovnou měli jít na to IUI, abychom neztráceli další měsíc).
Příští cyklus budu mít místo Clost. taky injekce.
Ted jsem 22 DC, menstruaci mám dostat příští úterý a když nedorazí mám počkat ještě jeden týden a udělat si test, ale jak to mám vydržet mi už nikdo neporadil ![]()
Na pco podle údajů z internetu prý trpí ženy s nadváhou (není snad můj případ), žany s výraznějším ochlupením na obličeji (brada, ret) - taky není můj případ
, a prý je to nějak spojeno se vstřebáváním inzulinu (cukrovku nemám)…
JJ, nezoufej, mi to určitě s Pronatalem zvládneme. Budu ráda, když mi pošleš zprávičku jak pokračuješ a jak bojuješ s tím ustavičným čekáním…
Držím palečky.
Robinsonka, tak o těhotných, či miminkách mi ani nemluv, připadá mi, že kam se vrtnu všude je jich plno. Je to pěkně o nervy. No co naděláme. Já tedy problémy s chloupkama mám a cykly byly bez léků nekonečné, tedy bez agolutinu se MS nedostavila. Také mám větší problémy s levým vaječníkem. Je prý větší a v horším stavu než ten pravý. Také tato ovu byla z pravého, takže je na řadě levý, to jsem tedy zvědavá jestli ty injekce pomohou na toho lenocha.
Pa JJ
Nechce mne to přihlásit, tak zase jednou A
JJ, ještě, že jsou ty vaječníky 2, ale hlavně, že nám funguje aspoň ten pravý ![]()
A jak dlouho se o mimi snažíte?
Robinsonka
Ahoj HOLKY!!
![]()
Tak snad vyzrajem nad PCO a matka priroda to zaridi tak,abychom brzy mely ty nase male poteseni. ![]()
Robinsonka: snažíme se osm měsíců, ale ovu byla jen tento poslední měsíc. No co nadělám, snad injekce pomohou vše nastartovat. Dnes jsem docela zklamaná, zítra snad už bude líp.
Ahoj JJ
JJ, tak to snažíte stejně jako mi a u mě také nedocházelo k ovulaci - tak bych to nebrala, že se snažíme jako 8 měsíců, ale pouze jako 1 měsíc, a hned nanpoprvé se to povede málokomu
Jak to snáší tvůj manžel/přítel?
Hezký den, ať ho máš veselejší než ten včerejší.
Robinsonka
Robinsonka, manža je docela v pohodě, nejvíc mu vadí, že mi musí sám píchat ty injekce. Já ho chápu a obdivuji, já bych to nesvedla, on je velice šikovný a je mou velkou oporou. Jsem moc ráda, že ho mám. Tak to tak beru, když jsem měla štěstí na super mužského, nemohu to mít tak jednoduché s mimi, nějaká spravedlnost na světě být musí.
Včera mi jedna známá četla budoucnost z kávové sedliny a prý tam viděla malou holčičku s medvídkem a předtím ještě vránu. Prý to nebude hned, ale dočkám se. Hezky se to poslouchalo. Nejvíc mi vadí, že si nemohu nic naplánovat, člověk nikdy neví, kdy bude ten správný čas na IUI, či na píchání injekcí a tak. Také špatně snáším ultrogestan, hrozně se mi chce spát, točí se mi hlava, nic moc. Doufám, že v pátek doktor bude mít připravený další postup.
Pa JJ
Ahoj JJ, tak máme asi obě štěstí na partnery, ten můj je také pro mě oporou (je to asi z dalších příznaků PCO
. Já jsem zrovna přemýšlela jak budu řešit ty injekce v příštím cyklu a vidíš, ty jsi na to přšla. Bude mi je píchat manžel, nikdy to nedělal, ale snad to zvládne ![]()
Já jsem si zase nechala napsat od astroložky nejvhodnější dny k početí, první vhodný termín ji vyšel na duben - už z toho váženě magořím, ale někde v hlavě tomu i věřim.
Jo, ten Utrogestan jsem jeden cyklus také brala (teď mi ho doktor nenapsal a tak mám strach, kdyby se nám to povedlo, aby se mělo kde to vajíčko zahnízdit) a brala jsem si ho schválně vždycky v práci a bylo to fajn, protože se mi po něm začela motat hlava, připadala jsem si jako opilá a byla jsem úplně v pohodě z mého cholerického šéfa. Bylo mi úplně jedno co mi říká, měla jsem ho v mlze…
Tak se drž!
Robinsonka