Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na to, od kdy podávat smetanovo-tvarohové příkrmy typu Pribiňáček, Laksymáček, Kunínek, Ostraváček, Bobík… Díky za názory. Ziza.
Ja jsem se rozhodla nakonec vubec nedavat. Sama tyto vyrobky nejim od te doby, co maji mesicni trvanlivost a obcas se stalo, ze 14 dni pred datumem spotreby uz nebyly dobre. Radeji davame ovocne jogurty anebo Danio svacinku, ale jen cerstve…
Terik
Ahojky,
já jimi spestřila jídelníček po dohodě s Dr. už od 8 měs., malej je má hrozně rád, později jsem je obměnovala s vanilkovým tvarohem od Milko.. Jediná nevýhoda co si myslím je trochu tučnější…
Andrea a Jáchym 1 rok
Do roka by som urcite nedavala vzhladom na to, ze obsahuju tvaroh a ten sa nema do roka davat. Na tom sa zhoduju vsetky letaky o prikrmoch, ku ktorym sa clovek dostane v poradni.
Tvaroh obsahuje prilis vela bielkovin a zatazuje oblicky. Okrem toho prichute su vanilka, jahoda, cokolada a to tiez nie su podla mna vhodne veci pre dieta mladsie ako 1 rok.
Po roku sa moze, ale tiez nie denne.
Pribinaka som nedala dodnes, nakolko sa mi vobec nepaci jeho zlozenie, zazrela som tam aj nejake stabilizatory, alebo nieco podobne.
Lipanek ma uz o cosi lepsie zlozenie. Celkom sa mi paci tvaroh od Danone.
Osobne si myslim, ze dezerty tohoto typu dietatu nic dobre neprinesu su nadupane cukrom a tukom, vnimam to, akokeby som malemu davala zakusok
. Na ten tvaroh od danone sa chystam, ale tiez len raz za cas, urcite nie denne.
Ale je to kazdeho osobna vec, ja pisem len svoj nazor.
Já taky pribiňáka nedávám - pří:,–(y jako guma guar nebo xantan ve mě opravdu moc důvěry nevzbuzují… Myslím, že nejlepší je ještě Lipánek - ten nemá žádné stabilizátory. Začala jsem ho dávat docela nedávno, poté, co mi malý začal bojkotovat jogurty, tvarohy i kašičky… Nedávám denně, tak jednou - dvakrát týdně stačí…
Zdraví Gábina + malý Ríša (17m)
Taky myslím, že tyhle „dobroty“ jsou nejlepší od nikdy. Ten propagovaný „čerstvý a zdravý“ tvaroh to vidělo z rychlíku a víc je tam smetany a chemie. Není nad živý bílý jogurt pouze z mléka a jogurtové kultury, případně ochucený čerstvým ovocem. Tvaroh potřebuje dítě starší než rok, které odmítá mléko (ať už mateřské či umělé) i mléčné výrobky. Všechny ty pacholíky jsou neskutečně sladké a tučné a to je ta nejhorší varianta.
Zuzana
Ahoj, tvaroh se do jednoho roku nedoporucuje takze pak, ale ja uz male parkrat Pacholika dala. Sany.
KDYZ JSEM PROSTUDOVALA SLOZENI VSECH TECH KREMU, TAK MI NEJLEPE VYSEL LIPANEK. MALEJ HO MILUJE, ALE ROZHODNE MU HO NEDAVAM CASTO. PROSTE, VSEHO S MIROU.
Ahoj holky, moje mamka pracuje v mlékárně a já jsem tam kdysi chodila na brigády. Před r. 89 se Pribináček a Ostraváček (nic jiného snad ani nebylo) dělal jen z tvarohu, smetany a mléka a přidala se určitá příchuť- všechno se to rozmixovalo a dalo do kelímků, TRVANLIVOST byla 5 dní!!! Po revoluci se vznikem supermarketů je šílaný tlak na to, aby zboží co nejdéle vydrželo, takže se přidávají různé stabilizátory. Navíc si myslím, že na to, že hmotnost je 80 g, je to moc drahý. Podle mě je jednodušší, zdravější a levnější, když šoupnete do mixéru tvaroh (kostku), trochu mléka a event. trochu smetany na zjemění, ale nemusí být, pak přidáte marmeládu dle chuti, rozmixujete a máte nejlepší a nejzdravější Pribináčk, Ostraváček, Lipánek, Bobík......Rozdělíte so skleniček od přesnídávek a dáte do ledničky.
Biba super prispevok, toto som zabudla napisat a ty si mi to pripomenula, ze za ery nasich rodicov, svokrovcov, starych rodicov (ktori nam obcas tieto dobroty pre prckov ponukaju), boli pribinaky a spol. prave tou 5 dnovou zalezitostou a davali sa detom pomerne skoro.
Bohuzial asi aj niektori pediatri ziju este v tejto ere. ![]()
Mne moja dr. vzhladom k tomu, ze maly je kojeny a my mame riziko alergie nedovolila do roka ani biely jogurt, nieto este pribinak ![]()
Zato svagrinej jej dr. (u prcka, ktory mal v 6m 3 nasobok porodnej vahy) jej ho doporucovala uz v 7m ![]()
Biba fakt dobry typ s tym tvarohom ![]()
Ahojky, já začala dávar pribiňáčka své dceři v 8 měsíci, to bylo jen občas, ale cca od 10m je dostávala pravidelně 2-3× týdně. Tlustá určitě není, vždyť děti to všechno vylezou, později vyběhají. Alergii ani jiný problém nemá.
Andy
Ahoj,
já taky nedávám pribiňáka. Spíš občas obíka nebo Lipánka.
Bohužel se mi ale právě u Lipánku za poslední měsíc už TŘIKRÁT stalo, že když jsem ho otevřela, byla na něm plíseň!!! A to vždycky zdaleka nebyl prošlý. Reklamaci bych neuhájila, jelikož kdo mi dokáže, že jsem je měla v lednici, že jo.
Je to podle mě tím, že ta víčka tolik netěsní. Mám pocit, že u Bobíka a Pribiňáka (tam je víčko alobalové) jsou ta víčka těsnější, prostě líp přilepené. Štvalo mě to jednak proto, že to byly vyhozené peníze, ale hlavně proto, že viditelná plíseň je vlastně už 3. stupeň a kdyby to bylo plesnivé jen trochu (což není vůbec vidět), tak bych mu to určitě dala
, aniž bych o tom měla páru.
Tak nevím, nevím, co mu dávat, když mi bojkotuje jogurt a tohle miluje.
Nedostává tyhle dobroty zas tak často, ale chci si být jistá, že jsou OK.
Ahojky,my jsme zacali s pribinakem po 1. roce. Nedavam ho moc casto a vzdycky ho napul smicham s bilym jogurtem. Tak to prckovi chutna, samotny pribinak nechce, je na nej moc sladkej. Romca a David, 13 mesicu
Ahojky,
Meduzo malý mi taky nechce samotný jogurt, hlavně Holandii, to se vždycky otřepe když ho spolkne (asi je na něj moc kyselý) a po pár lžičkách odvrací hlavičku. Dávám mu ho s banánem, jablkem nebo přesnídávkou a to mu mooc chutná.
Pribiňáčka jsem ještě nezkoušela, připadá mi dost tučný a sladký. Ovocný tvaroh mu občas dám, ale asi ho začnu míchat s obyč.tvarohem, je taky hodně sladký. Tery
My jsme začali s pribiáčkem a pod. asi od 11. měsíce. Když jsem se ptala doktorky, tak ta mi řekla , že snad až do 3 let by se tvaroh moc neměl. No tak nevím, to se mi zase zdá trochu přehnané.My jsme to zavedli proto, že malý je celkově docela velký nejedlík. Teprve nedávno mi začal trochu jíst zeleninu, aby se dalo říct , že něco snědl.A jinak čerstvé ovoce nebo bílý jogurt, to mu taky moc nejede. Ještě tak přesnídávky má rád a večer kašičku hezky jí. Tak jsem pribináčka vyzkoušela a malý si je okamžitě oblíbil. Taky to nijak nepřeháním, jíme ho asi 2 krát týdně. Ale myslím si , že mu to neublíží. Rok budeme mít za chvilku.No ale je pravda , že je to dost drahé a taky ty chemie v tom, chci taky vyzkoušet ten domácí, snad mu to bude taky chutnat. Jen mám zase stach , abych toho neměla moc a nezkazilo se to zbytečně.