Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla bych se zeptat zda také některá z vás prodělala potrat po odběru pl. vody. Bylo to mé první těhotenství, vše bylo v pořádku, výsledky z tripple testů, ultrazvuky, odběry atd. na doporučení genetiky jsem podstoupila odběr plodové vody z důvodu rizika vývojových vad z rodiny mého manžela. V pátek jsem s rýmou a kašlem nastoupila na odběr plodové vody a následující týden ve čtvrtek jsem potratila ve 20 týdnu. Výsledek z plodové vody v pořádku, histologie v pořádku. Závěr lékaře: samovolný potrat z důvodu zanesení infekce při odběru pl. vody.
Vím, že jsem podepisovala papír kde píšou, že riziko potratu je cca 1%, ale pořád mi to nejde do hlavy …proč se to stalo????? ![]()
ahoj laado
moc mě to mrzí
já přišla o první mimi ve 22tt, ale z jiného důvodu než ty.
drž se
Koukám, že už krásné miminko máš
za jak dlouho po potratu si otěhotněla. Nejdřív jsem si říkala, že půl roku vydržíme, ale teď 20 dní po potratu se mi to zdá jako věčnost.....
Ahojky laado,
já taky potratila. Byla jsem na revizi 26.12.. Pokud si chceš pokecat, tak pojd k nám - jak postupovat po potratu. jsme tam čerstvé netěhulky, až na jednu -markýska, která je těhulka (také potratila ve 20tt).
Právě tam probíráme kdy po potratu začít se snažilkováním.
U nás dr. říkají, že další snažení má být až za 3-6 měsíců. V zahraničí doporučují začít se snažením hned. To si nevybereš.
takže některé holky se snaží hned, některé čekají 2 menstruace a některé déle. Já bych se asi snažilkovala taky hned, ale dr. mi zjistil zánět močáku, takže se snažit nemůžu.
Lucka
laado dostalas mě… Je to hrozný. Přeju ti, ať máte co nejdřív zdravé miminko…
Nevím, jestli se to sem hodí napsat, ale možná je tvůj případ ukázka toho, když se to s těmi všemi testy přehání.
Snad teď budou lékaři opatrnější, ber to tak, že jste pomohli maminkám, které třeba amnio čeká, rozhodují se atd… Jestli to zzanesení infekce souviselo s tou rýmou, budou teď dávat větší pozor…
Je mi to fakt moc líto
noemi s největší pravděpodobností je to tak, že jsem měla nějakou virózu, která nebyla s teplotou, ale zánět tam byl........... Na odběr choďte opravdu fit a nepodceňujte sebemenší posmrknutí…
Věřím, že se brzo zadaří na testu budou // čárky. Teď, ale 4 měsíce budeme vyčkávat až se pročistím.
Laado,skoro mám slzy v očích,je mi to moc líto,já patřím mezi ty šťastné,které mají po amniocentéze zdravé miminko a tobě to přeji z celého srdce, vrtá mi to hlavou a myslím,že když mě tam pošlou u druhého mimi,asi ji už nepodstoupím
brokolicka
to je otázka jestli podstoupit nebo nepodstoupit. Já už na stoprocent vím, že ne, ale když sem se ptala doktora proč se takto riskantní odběry provádí, když ví, že je tam riziko potratu 1%. Prý stále převyšuje množství žen u kterých odběrem odhalí daleko více genetických a jiných vad plodu než těch, které odběrem přijdou spontálně o miminko. Je to nespravedivé, ale bohužel je to tak.
Každopádně by neměli brát k odběru nachlazené těhotné!!! I když jsem hlásila, že mám rýmu a kašel prý to nemělo vadit … a najednou vadilo.
laado,
moc mi je to líto, holka ale drž se… Čas to trochu zhojí a miminko mít budeš, držím palce.
Vůbec jsem nevěděla, že nachlazení může vadit při amnio…
Aspoň tedy tuto Tvou zkušenost předám dál…
přeju zase brzo dvě //
petra
ahoj laado držím palce při dalším těhu. Tyhle chvíle jsou smutné, bolestivé až se zdá že to nikdy neskončí. Skončí to a zase budeš vnímat sluníčko a radost a štěstí si Vás najde a brzy bude na těhu testu //
.Nám ve 32tt na UTZ odhalili vady nestlučitelné se životem Filípek za 2dny po porodu odešel do andělíčkova za měsíc to budou 2roky a my už máme skoro 1 roční Terezku.
Opravdu bude lépe
![]()
laada píše:Laado - to je pravda, ale taky je pravda, že maminkám často nikdo nenabídne jinou alternativu vyšetření (např. genetický UZ), že jsou někdy posílány na amnio z poměrně malicherných příčin (růst počtu vývojových vad v závislosti na věku matky) a že jsou posílány i matky, u kterých je statistické riziko poškození plodu menší než riziko potratu po amniocentéze
brokolicka
to je otázka jestli podstoupit nebo nepodstoupit. Já už na stoprocent vím, že ne, ale když sem se ptala doktora proč se takto riskantní odběry provádí, když ví, že je tam riziko potratu 1%. Prý stále převyšuje množství žen u kterých odběrem odhalí daleko více genetických a jiných vad plodu než těch, které odběrem přijdou spontálně o miminko. Je to nespravedivé, ale bohužel je to tak.
Ahoj laado, my jsme přišli o mimčo v 29. týdnu - důvod nezjištěn, aspoň to tvrdí. V nemocnici mi doporučili počkat půl roku, můj gynekolog mi řekl, že 3 měsíce stačí. Otěhotněla jsem po 5 měsících a máme krásnou úplně zdravou dceru. Vím jakou bolest teď prožíváš, mi se to stalo před čtyřmi lety a moc to nepřebolelo. Na druhou stranu si zase říkám, odešel, asi věděl proč - nechtěl nás trápit ,aby jsme se dívali jak nám umírá před očima. Odešel tiše. Kdyby se narodil s nějakým velkým postižením, možná by jsme se naplakali ještě více než tehdy. Vím, že osud je spravedlivý, uneseš - li tuto velkou zkoušku odvděčí se ti - tak jako mi, katty a ostatním mámám andělů.
Byla bych ráda, pokud na to budeš mít chuť a sílu, kdyby jsi mohla napsat svůj příběh zde : www.mimiangel.cz . Je to server pro maminky, které přišly z jakéhokoliv důvodu o své dítě. Tvůj případ je natolik vyjímečný, že by se s ním mělo seznámit co nejvíce lidí.
laado - tez na tebe myslim… amnio je moje noční můra - díky ti takto alespoň za další informaci . ja jsem přisla o miminko v cca 11tt a asi bych přece jen chvilku s dalším počkala - ale popravde, ono si to čekání tělo zřejmě naordinuje u většiny holek samo - nepravidelný cyklus, anovulační cykly nějakou hcvíli - u sebe mam dojem, ze jsme podruhe otehotnela při první možné příležitosti, kdy to mé tělo dovolilo - cca 4 mesíce po revizi.
drž se
H.
laado - ![]()
Moje hodně dobrá kamarádka skončila po amnio na 2 měsíce v nemocnici a pak do konce těhotenství měla klidový režim, odešlo jí malé množství plodovky (naštěstí zůstalo jen u toho), ale setkala se tam s paní, která kvůli AMC o jinak zdravé miminko nakonec taky přišla, takže bohužel nejsi jediná; jen se o tom moc nemluví.
Přeju brzké další otěhotnění s dobrým koncem.
já šla na amnio,když mi volali,že mimču hrozí na základě UZV vyšetření -hraniční hodnota NT-srdeční vada, po probrečeném dni, mi ve 22h večer dr.volala,že vlastně riziko vady je menší než riziko spont.potratu, ale že záleží na tom,jaké mám nervy…tak jsem nakonec stejně na amnio šla,protože bych do konce těhu probrečela strachy.3.den po amnio mě manžel odvezl se 40tkama do nemocnice,kde si mě nechali-týden nikdo nevěděl,co mi je-tedy CRP bylo 138, ale příčina nikde-neměla jsem žádné potíže, jen mi bylo jako bych měla umřít,byla jsem na kapačkách a nakonec usoudili,že mám nejspíš nějaký těžký zánět moč.cest.Po 2týdnech jsem bylo OK, ale nikdo neví,čím to bylo-jestli odběrem či něčím jiným.Mimčo se nakonec narodilo zdravé bez vady.U druhého už jsme na amnio nešli,přestože nám ztratili odběry krve,na jejichž základě se na amnio posílá. A v nem.se mnou byla paní,které z amnia vyšlo zdravé dítko a holčička měla nakonec downsyndrom a naopak tato znala jinou,jejž dítko mělo být dle odběru postižené,ale bylo úplně zdravé, tak si pak vyberte.
Laado hrozně mě to mrzí, přeji tobě i manžílkovi brzké vzpamatování se. Určitě se dočkáte zdravoučkého mimíska. Ono se říká,že vše má svůj důvod-já bych asi raději volila variantu samovol.ztráty mimča, než abych musela podstoupit z důvodu vad neslučitelných se životem to trápení na sále
ale samozřejmě nikdo nemlůže vědět,co kde bylo důvodem toho či onoho
hodně síly
nepřihlášená Laura
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.