Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
marně jsem hledala ve starých diskuzích téma odběr krve u miminek, myslela jsem, že jsem to tam viděla…
No nic.
Prostě jsem docela rozladěná z toho, že včera našemu 7- týdennímu šmudlovi brali krev z hlavy, fakt horor, řval tak, že jsem to v životě neslyšela a vrátili mi ho se slzičkami v očervenalých očích - fakt pohled k pláči.....
Kdybych to věděla, nikdy bych to nedovolila, ale ono to muselo být kvůli testům, jestli mu odchází žloutenka. Pokud si pamatuju, v porodnici mu všechno brali z ruky. Prý záleží na šikovnosti sestřičky, holt šikulky to umí z ruky.
![]()
Prý to z hlavy nebolí, ale zkuste se škrábnout do hlavy a do ruky - co víc bolí…?!?!?
Navíc je z toho rozhozenej, v noci nespal, pořád se budil s brekem, z náruče se od té doby nechce hnout…Je mi ho hrozně líto… Řekněte mi, že jsem divná......
Co když mu to budou chtít dělat znovu…? Prý to lze odmítnout…
Jsem děsně naštvaná…
NiKina
Ahojky,
uplne te chapu. Nam taky casto brali krev a jeste nas to ted asi nemine. Mymu prckovi jsou spatne videt zily, tak taky nejdriv zkouseli hlavicku. Rval jako blazen a jim to stejne neslo, tak jsem jim to zakazala a pak brali z rucicky a bylo to lepsi, i kdyz stejne si porval. ted naposledy nam krev brala primo nase detska doktorka, z hlavicky a tak jsem mela desnej strach. Ale byla fakt sikovna, malej si trochu fnuknul a bylo. Zalezi asi na sikovnosti.
Tak at je to priste lepsi ![]()
Romca a david, 8 měsíců
To se fakt bere miminkům krev z hlavy? A jak to dělají když jsou tam vlasy?? Jsem zvyklá děti na všechna vyšetření i odběry doprovázet, ale tohle by mi asi udělalo dost mdlo. Našemu mrněti brali pokaždé z prstíku na ruce a hulákala taky jak na lesy. Takže ono to bolí asi stejně, akorát z hlavy to vypadá víc brutálně.
Nejsem teda znalec, ale taky nám brali krev. Naštěstí jen v porodnici, i když několikrát. Právě kvůli žloutence. Bála jsem se, že to bude z hlavičky, ale bylo to z ručičky. s malou jsem bohužel nebyla. Nicméně si myslím, že miminku je úplně jedno, odkud mu krev berou, protože podle mého názoru pláče u obojího a myslím, že se nedá říci, jestli méně či více, natož to říci paušálně. Další, co miminku určitě vadí je, že ho drží při odběru. Navíc cizí osoba. V tomhle směru si myslím, že je opravdu „jedno“, odkud to je. Další věc je, že je asi lepší, když mu to vezmou z hlavičky, pokud to ten někdo takhle umí lépe, než ho trápit hledáním a zkoušením se napíchnout u malého miminka. Vem, jak je tobě, když se netrefí.
Co se samotného odběru týče, nejsem si jistá, jestli se to odmítnout dá. A osobně bych tohle, ač s těžkým srdcem, nechala na doktorovi, určitě ví, co dělá.
Moc dobře chápu tvé obavy a tvé pocity. Je mi líto, že takto děťátka dostávají zabrat už tak odmalinka. Sama jsem s malou probrečela jen blbé injekce (a to jsme jí zaplatili tu lepší, aby dostala méně injekcí). To je bohužel úděl matky…
Držím palce, aby další odběry nebyly nutné
Gabča a Barča
Ahojky,
nám brali krev dvakrát kvůli železu. Jednou to bylo z prstu (šikovná sestřička), malá pochopitelně brečela, ale šlo to. Podruhé nám brali z patičky (dost nešikovná sestřička) a malá byla k neutěšení. Sestřička jí totiž patičku dlouho mačkala, aby vyteklo dost krve, a přitom ji cmrndala okolo
Každopádně nikdy se nehledala žádná žíla, ale píchlo se do „masa“, protože tak krev taky teče, jako když se řízneš. Možná, al ena tu žloutenku potřebují víc krve, a proto napichují žíly, to nevím.
Ať to malého příště moc nebolí. Zkus si vyžádat, že tam budeš s ním (pokud teda při odběru krve neomdlíváš
)
Jana+Kačenka 7,5m
No neomdlívám, taky jsem si říkala, že by bylo lepší to vidět, než si za dveřmi domýšlet horory ![]()
Jo a ještě mu to zaplácli leukoplastí - na vlasy !!!!
Byl horor to doma sundat. Naštěstí bylo vedro a jak se rozteklo lepidlo, tak to z toho sklouzlo vcelku bez násilí…
MMCH - úděl matky je teda v tomhle děsnej.....
NiKi
Brrr, z hlavy… zřejmě to nešlo jinak…
Nám brali dvakrát a vždy z prstu. Malá řvala hlavně když to mačkali, aby něco vymačkali. Já ji držela na klíně, tak jsem byla aspoň u ní..
Jen co jí dalí náplast, tak se uklidnila a začala ji studovat a rvát dolu, což ji zaměstnalo a na bolest zapomněla..
ale ta hlavička… ufff…
E.
Ahoj,
nám brali do 6 měsíců krev asi 5× a vždycky z hlavy. Asi záleží na šikovnosti dr. nebo sestry, ale u nás vždycky bez problémů, když to srovnám s odběrem z prstu, kterej jsme taky absolvovali, tak z hlavičky to sice vypadá hůř, ale podle mých zkušeností je to mnohem rychlejší, krev teče sama, odpadá nepříjemné mačkání a tak…
Osobně bych odběr krve, pokud je odůvodněný neodmítla, ale vždycky jsem Vojtu držela. Prostě to tak muselo být, v životě se mu stanou ještě horší věci…
Peta
ahojky,
pracovala jsem v porodnici a opravdu jsme často odebírali krev z hlavičky. Lépe to teče, nesráží se a když je potřeba krve víc na několik vyšetření, je to nejlepší. Pokud stačí krve málo, patička či prstíček bohatě postačí.
Moje děti byly několik týdnu po porodu na infuzích a já si moc přála, aby jim to píchli do hlaviček, aby si to neustále nevytrhávaly a nedosáhly na to.
Ikdyž to vypadá pro neznalce otřesně, věřte, že je to tak lepší. Samozřejmě zručnost sester se cení! Co bychom pro zdraví dětí nepodstoupily! Navíc je to až tak nebolí, ale to že je někdo drží proti jejich vůli se jim líbí podstatně méně.
Keiko, já jsem takový neznalec, co se pídí po informacích…ty kapačky se napíchávají vzadu na krku nebo za ouškama, nebo kde vlastně?
Ahoj,
má pediatrička mě na odběr kvůli krevnímu obrazu poslala do laboratoře, protože by to musela prý nabírat z hlavičky.
Červeným písmem napsala na žádanku „prosím z prstu“, a tak to bylo z prstu (v 5ti týdnech). Byla jsem u toho, sestříčce tuhle poznámku připomněla. Malou držela za ručičku. Nebylo to tak hrozné: jemně píchnuto minijehličkou a pár kapiček nabráno do minizkumavčičky. Miminko zaplakalo, zalepil se prstíček a už jsme chvátaly pryč.
Záleží asi na dohodě a přístupu.
Já u toho trpím vždycky jako pes.
Pěkný den a co nejméně slziček.
Pavlína a Lotka (7 týdnů) ![]()
Radino,
to záleží kde jsou ty žíly nejlepší. Většinou je to po stranách hlavičky vysoko nad ouškama. Vzadu na hlavičce ale určitě ne. To jen pro upřesnění.
ahoj,
taky bych chtěla něco doplnit, krve u dětí včetně novorozenců jsem se nabrala taky nepočítaně. Záleží na druhu vyšetření. Krevní obraz stačí odebrat z prstu, ale biochemické parametry (např. bilirubin při kontrole žloutenky) je potřeba odebrat ze žilky. U malých miminek, které nemají vlásky, je to výrazně snažší a rychlejší odebrat ze žilky na hlavičce, jsou tam uložené nejpovrchněji, takže se do nich lékař nebo sestra líp trefí a jehla prostupuje přes minimum okolní tkáně (která mimochodem je bolestivá). Ručičky malých dětiček jsou často tlusťoučké a najít na nich žilku je často pokus na slepo, čehož se každý správný zdravotník snaží vyvarovat a volí raději takovou žilku, kterou vidí, protože do ruky by naslepo mohl píchat víckrát. Můžu srovnávat, jak pláčí děti, kterým odebírali krev z hlavy a z ručičky a myslím, že to je úplně stejné. Většina začne plakat mnohem dřív, než se k nim jehla vůbec přiblíží, vadí jim, že je někdo omezuje, drží, že jsou kolem cizí lidi. Pokud se někdy podaří miminko neprobudit a odebrat krev ve spánku, tak vůbec nezaregistrují, že jim někdo něco, byť na hlavičce dělá.
Zodpovědnost za dítě mají sice rodiče, ale v případě, že by odmítnutím nějakého zákroku nebo vyšetření, mohlo být dítě ohrožené na životě, má lékař ne právo, ale povinnost i přes nesouhlas rodičů daný výkon provést. „Sedět“ totiž nepůjdou rodiče (ti jsou laici), ale on, kdyby se něco s dítětem stalo.
Taky mám malé dítě, za chvíli už budou dvě a taky obrečím každý píchanec (a že jich už v porodnici kvůli silné žloutence bylo), ale nikdy bych na vlastní pěst odběr, který indikuje jiný lékař (který může být mnohem zkušenější zdravotník než já), neodmítla. Když se malá někde bouchne, nebo spadne, tak to taky moc bolí, možná víc, než odběr, důležité je nabídnout milující náruč a utěšit. Nerada bych si vyčítala, že jsem kvůli jednomu píchnutí něco zanedbala, co by se už nedalo vrátit.
Jendys a Ema (17 měsíců) a 34.tt.
cauky,
take mame nekolik odberu za sebou a musim rict,ze ten prvni byl nejhorsi ![]()
Vedela jsem,ze u malych miminek se bere krev z hlavicky a lekarum se snazim verit,ze delaji co mohou.Nicmene ten prvni odber,kdy me vyhnali na chodbu..byl des bes.Desetiminutovy rev vrazdiciho miminka
(samozrejme novopecena maminka to proziva milionkrat hur nez to ve skutecnosti je ![]()
Prcka mi vratili tak vycerpaneho a ubreceneho,ze mi malem puklo srdce.Hned u sestricky jsem ho nakojila a on vycerpanim po par tazich usnul,hlavicku mel rozpichanou navickrat,proste jim to neslo.(ze by nase huste vlasy? ![]()
Na dalsi odber jsem uz zustala s nim a pozadala dr. jestli by to neslo nahodou ze zily na ruce(pokud ne,tak ne,nedalo by se nic delat)A dr.,sikulka,ze to tedy zkusi a slo to.naadherne.ani nepipl.Koukal na jehlu jak mu vjizdi do ruky,jak tece krev,jak ji vyndavaji-to trosku zaplakal,ale nedalo se srovnavat.Jenze to uz mu bylo asi 4-5m(uz fakt nevim)Dalsi odber v pul roce jsem rovnou pozadovala z ruky(kdyz uz to slo jednou)a dr.se do toho moc nechtelo,az jsem ji pripomnela,ze jednou uz to slo,tak to zkusila znova,i kdyz zilka se ji tentokrat porad ztracela.Nakonec opet na poprve,cely zakrok snad pul minuty..parada,opet bez nejakeho sileneho revu,jen kdyz se vyndavala jehla,tak trochu zaplakal.
Taky jsem chtela rict,ze holky z denicku mi poradily,ze pred odberem by melo miminko vypit co nejvic vody,ze krev pak bude lepe tect.Nevim jestli je to pravda,u nas to vsak fungovalo na 120%.Takze kdyz byl Sebastianek miminko,den pred jsem mu davala po lzickach prevarenou vodu,jako uz vetsi mimis si cucal z hrnecku.
JO a odber bych neodmitala,clovek si pak muze vycitat..myslim,ze doktori ty miminka schvalne trapit nechteji a delaji pro ne to nejlepsi co muzou.
Hezky den
Any a Sebastianek skoro 1rok
Přidávám se k Jendys, jsem dětská sestra a taky mám řádku odběrů za sebou. Ta hlavička je fakt nejlepší, žilky jsou silnější, nepraskaj třeba jako na hřbetu ruky nebo v loketní jamce. Na zavedení infůze ideální. Vím, že maminky když viděli svoje miminko s infuzi v klavě, byly z toho často pěkně vystrašený. Ale pak samy poznaly, že je to lepší už kvůli uhlídání, malé mimčo si tam nedosáhne, aby si to vytáhlo. Když mají infůzi v ručičce, musí se to pořádně zafixovat, na dlahu, to má mimi pak omezený pohyb. Kdežto v hlavičce…o tom ani neví.
Pro RADINU, na hlavičce se používalí žíly v oblasti spánků a nahoře na čele.
Alenka